Piratkopiering og grensekontroll


Piratkopiering av beskyttede varemerker, design og patenter forekommer i stadig økt utstrekning, og bak denne virksomheten finner man ofte større nettverk som igjen står for en stor del av den økonomiske kriminalitet på verdensbasis. Det har den senere tid blitt fokusert på at profitt fra piratkopiering blant annet brukes til finansiering av annen kriminell virksomhet verden over.

Eksempler på piratkopierte produkter som krenker varemerke og eventuelt design er klær, sko og vesker som påføres et varemerke som tilhører en annen, og som ellers fremstår som en kopi av dennes ekte produkter hva angår fasong, farge, glidelås osv. Et annet eksempel er et patentbeskyttet legemiddel som uten tillatelse fremstilles av en annen enn patentinnehaveren, og påføres dennes varemerke.

Piratkopiering er et problem for eieren av det varemerke, design eller patent som kopieres. Det har ofte blitt lagt ned betydelig arbeid i å utvikle produktet og den goodwillverdi som ligger i produktet og dets navn. Denne verdien forringes når det kommer falske produkter, ofte av en langt dårligere kvalitet enn de ekte produktene, i omløp.

I Norge støter en innehaver av varemerke, design eller patent på problemer først og fremst ved at piratprodukter føres inn i landet, deretter ved at disse selges og spres her.

Gjennom en midlertidig forføyning fra tingretten kan tollvesenet pålegges å stoppe falske varer som forsøkes importert til Norge. En slik midlertidig forføyning kan omfatte flere varemerker, design eller patenter, og gis normalt for ett år av gangen, med adgang til fornyelse. Norge har et annet regelverk enn EU når det gjelder tollovervåkning og grensekontroll, og det har vist seg at det er mindre risikofylt å innføre store partier piratprodukter til Norge enn til de fleste EU-land. Dette gjør at Norge fungerer som transittland for piratprodukter som skal selges i EU, fordi grensekontrollen mellom Norge og EU-landet Sverige tradisjonelt ikke er særlig omfattende når det gjelder denne type produkter. En midlertidig forføyning som sikrer tollovervåknig bidrar i stor grad til å hindre dette.

Omsetning av piratkopierte produkter skjer både i butikker og gjennom privatpersoner over hele landet, og kan stoppes gjennom politianmeldelse eller sivilt søksmål. Vi har flere års erfaring både med assistanse i forbindelse med tollovervåkning og med tiltak mot omsetning av piratprodukter.

babyporte Pas Cher Kobe Bryant Jersey cheap nmd pas cher www.worldwidecstore.com Canada Goose Danmark canada goose femme pas cher Soldes Louboutin Chaussures Soldes Louboutin canadiensstore.com Canada Goose Nederland Outlet louboutin Nederland outlet Canada Goose Danmark Udsalg Louis Vuitton Danmark Louboutin Pas Cher moncler pas cher Giuseppe Zanotti Pas Cher Louboutin Outlet Louis Vuitton outlet Canada Goose udsalg Louboutin Outlet España canada goose jacka rea canada goose pas cher moncler pas cher longchamp pas cher louboutin sko Yeezy Boost 350 V2 pas cher