Nyheter

Avgjørelse i EU-domstolen om innramming av fremmed materiale på egen hjemmeside
31. oktober 2014

EU-domstolen har truffet en prinsippavgjørelse vedrørende innramming av fremmed materiale på egen hjemmeside.

I den konkrete saken hadde en tysk produsent av vannfiltre lagd en 2-minutters video om vannforurensning. Videoen lå åpent tilgjengelig på Youtube. En konkurrent bakte inn en lenke til Youtube-videoen i en ramme på sin egen hjemmeside. Besøkere på konkurrentens hjemmeside kunne dermed se videoen derfra, uten at det ble synlig for dem at videoen faktisk lå på en Youtube-side. For besøkeren så det ut som om videoen lå på konkurrentens hjemmeside, og det kan ha oppstått et inntrykk av at videoen var konkurrentens åndsverk.

Vannfilterprodusenten likte dårlig å finne sitt åndsverk på konkurrentens hjemmeside, og stevnet konkurrenten for retten. Saken behandles nå i tredje instans i det tyske rettsvesenet (Bundesgerichtshof). Denne instansen la saksbehandlingen på is mens den ba EU-domstolen å fatte en prinsippavgjørelse vedrørende slik innrammingsteknikk. På den ene siden ble videoen i det konkrete tilfellet hverken endret eller kopiert, men på den andre siden ble den vist i en fremmed ramme, som kan ha gitt inntrykk av at rettighetene til åndsverket lå hos konkurrenten. Spørsmålet var om slik innramming er tillatt i henhold til EU-lov.

I sin avgjørelse datert 21. oktober 2014 uttalte EU-domstolen at for at en slik innramming skal være lovlig i EU, må to kriterier være oppfylt: For det første får innholdet ikke være kopiert eller manipulert eller vises frem på en annen enn den tiltenkte måten, og for det andre må innrammingen ikke føre til at åndsverket vises frem til en større tilskuergruppe enn hva som allerede var tilfellet.

Videoen var ikke kopiert eller manipulert. Det forelå kun en lenke til den opprinnelige videoen.  I og med at videoen lå på Youtube, var den allerede allment tilgjengelig, og EU-domstolen vurderte derfor at tilskuerskaren ikke ble ulovlig utvidet ved at konkurrenten bakte den inn i sin egen hjemmeside. Dermed konkluderte EU-domstolen med at innrammingen på konkurrentens hjemmeside var rettmessig i EU.

Fasit hva angår EU-rett: Legger du ut en video på internett og er opptatt av at det ikke oppstår misforståelser rundt hvem som er opphavspersonen, bør du gjøre det synlig inne i selve videoen, og ikke bare i en tekst i nærheten av videoen, at du hevder opphavsrettighetene til den. Dette kan du gjøre ved å opplyse om copyright i begynnelsen eller slutten av videoen, eller for eksempel også ved å gjennomgående vise teksten "© [DittNavn]" i et hjørne av bildesekvensen.

(avgjørelse C-348/13 i EU-domstolen)

babyporte Pas Cher Kobe Bryant Jersey cheap nmd pas cher www.worldwidecstore.com Canada Goose Danmark canada goose femme pas cher Soldes Louboutin Chaussures Soldes Louboutin canadiensstore.com Canada Goose Nederland Outlet louboutin Nederland outlet Canada Goose Danmark Udsalg Louis Vuitton Danmark Louboutin Pas Cher moncler pas cher Giuseppe Zanotti Pas Cher Louboutin Outlet Louis Vuitton outlet Canada Goose udsalg Louboutin Outlet España canada goose jacka rea canada goose pas cher moncler pas cher longchamp pas cher louboutin sko Yeezy Boost 350 V2 pas cher